Sabbat Pagina
Welkom en Merry Meet

Sabbat page

Esbat Page

Magische Tools

Rituelen

Rituelen vervolg

Divinatie

Photo Page

Linkenpagina

Bannerpagina

Contact Page

Guest Book Page

What's New Page

Geldverdienen met het internet pagina


Sabbat, Wat is dat?
Een Sabbat is een jaarfeest. Oftwel we vieren feest omwille van het feit dat we Moeder Aarde, de Zon en de Maan danken voor hun vruchtbare werk waardoor wij in staat worden gesteld te leven.

De feesten vieren we aan de hand van de cycly van de natuur en het bewerken en oogsten van de akkers. Dit werd, en in sommige steden/landen nog steeds, vroeger ook vaak door de boeren gevierd. Vandaag de dag kent Duitsland bijvoorbeeld nog het beroemde Oktoberfeest waar men viert dat de oogsten voor de winter zijn binnen gehaald en de schuren vol liggen met voedsel om de wintermaanden door te kunnen komen. Zo kun je onze Sabbats dus ook zien.

Wij danken de natuur voor het vruchtbaar maken van de aarde, het ontvangen van de vruchten, het langer worden van de dagen en ga zo maar door. Hieronder lees je een kleine samenvatting over de sabbats en wat wij dan vieren.

Sabbat - een korte uitleg
We vieren de vruchtbaarheid van de aarde, de oogst. De hele natuurlijke cyclus wordt gevierd. Het verhaal van de Godin en God is een symbolische weergave van wat er in de natuur gebeurt. Zie hieronder het algemene verhaal van de God en de Godin...

Op Yule vieren we de geboorte van de God uit de schoot van de Godin. Met Imbolc vieren we het herstel van de Godin na de bevalling van de God. Ostara viert het volledige ontwaken van de Godin terwijl de God groeit richting volwassenheid. Beltane viert dat de God eindelijk volwassen is geworden en de Godin begeert. Zij worden één en raakt wederom in blije verwachting van de God die met Samhain zijn stoffelijke lichaam zal verlaten. Litha viert het toppunt van de vruchtbaarheid van de Godin en de God. Lughnasadh viert de 1e oogst en het zaaien van nieuw zaad. De God verliest nu zijn kracht. Mabon viert de voltooïng van de oogst en de God maakt zich klaar om zijn lichaam te verlaten. Met Samhain vieren we het afscheid van de God die we weer terug zullen zien op Yule als hij weer opnieuw geboren wordt uit de schoot van de Godin. De cyclus is rond.

Naast bovenstaande, eren heksen op de sabbats ook de vrouw die zorgt voor ons voortbestaan. We vieren de liefde en tonen ons dankbaar voor de natuur. De afhankelijkheid van de natuur dringt tot ons door. Zonder aarde geen voedsel, zonder voedsel geen leven. Zonder zon geen voedsel en geen aarde waarin het voedsel kan groeien. Zonder maan zou er niets kunnen groeien en dus geen voedsel. Kortom: we eren de zon, de maan en de aarde want zij geven ons voedsel en dus voedsel betekent leven!

De Sabbats met uitgebreide rituelen
Hieronder vindt je de Sabbats met hun uitgebreide betekenis. Specifieke Sabbat rituelen zul je kunnen vinden onder het kopje Rituelen. Nog niet alle informatie is compleet echter dit zal z.s.m. worden aangevuld.

Imbolc - 2 februari

Met Imbolc vieren we dat de akkers worden voorbereid voor het ploegen. Het is het vieren van de Keltische Godin Birgid die als bruid wordt geëerd. Het is het begin van de lente. Yule-versieringen worden verbrand en de vreugdevuren die worden ontstoken hebben een reinigend karakter. Vroeger werd rond deze periode de grote schoonmaak gehouden. Het huis wordt versierd met Lavendel.

Ostara - 21 maart

Met Ostara, het hoogtepunt van de lente, geven heksen elkaar roodgeschilderde eieren die symbool staan voor nieuw leven. De Germaanse Godin Eostre of Ostara wordt vereerd. Zij wordt afgebeeld als haas, een vruchtbaarheidssymbool. Het Christelijke paasfeest (Easter in het Engels) is afgeleid van Ostara. Het huis wordt versierd met paastakken van de Hazelaar en met bloemen.

Beltane - 30 april

Als de Nederlanders koninginnedag vieren dan vieren de heksen Beltane. We vieren dan het begin van de zomer en er je zult merken dat de sfeer even uitbundig is als de mensen die op koninginnedag haar verjaardag vieren. Tijdens deze meiviering (nacht van 30 april op 1 mei) wordt al het jonge leven geëerd. Het is de eerste dag van de wiccazomer, een feest van vruchtbaarheid. In covens worden de handfastings gedaan (Dit zijn de huwelijken die in eerste instantie een jaar en een dag duren en waarbij over de bezem, een vruchtbaarheidssymbool, wordt gesprongen). Het huis wordt versierd met verse bloemen en bloesmes. De oude bezem wordt verbrand en er wordt een nieuwe gemaakt.

Litha - 21 juni

Dit is de dag van de kortste nacht, de nacht van het midzomerfeest. De zon heeft zijn hoogste punt bereikt en manifesteert zich als de levensschenker. Midzomernacht wordt gevierd met grote vreugdevuren. Midzomer is een vruchtbaarheidsfeest, net zo als Beltane. Wanneer op de late avond het vuur is gedoofd springen de paren over de na smeulende resten om zo gezuiverd te worden. Het as wordt vervolgens in huis bewaard op ons te beschermen tegen onweer en bliksem. Midzomer is de meest magische nacht van het jaar.

Lughnasadh of Lammas - 31 juli

Dit is de Sabbat van de Na-zomer.De zomer is over haar top getild.Het is tijd voor de oogst. Daarom is het ook een oogstfeest. Maar ook een Sabbat van de Offers,als dank!

Mabon - 21 september

Met Mabon vieren we dat het licht en de duisternis met elkaar in evenwicht zijn. We gaan weer een duistere tijd tegemoet, de dagen worden korter en de nachten worden langer. De herfst is op zijn hoogtepunt. Het oogstfeest dient om de Godin te bedanken voor de door haar geschonken vruchten, die men gebruikt om de winder mee door te komen. De geest van de God die met Lammas/Lughnasadh is ge-offerd gaat nu op weg naar de "onderwerld" waar met Samhain zal arriveren. Dit is het seizoen van appels en druiven en van de tweede oogst. Het is een tijd van bezinning. Het huis wordt versierd met gedroogde bladeren en feestelijke schalen met fruit.

Samhain - 31 oktober

Andere benamingen zijn: Halloween, Allerheiligen, Derde oogst,Heksen nieuwjaar,Eind van de zomer, Hallowmas, All Hallow' eve, day of the dead, Martinmas, Keltisch nieuwjaar,Samonios.

Samhain of Halloween, is het heksennieuwjaarsfeest en het begin van de winter. Op 31 oktober wordt oud en nieuw gevierd, op 1 november begint het nieuwe jaar. Samhain (uitgesproken als 'sowwen') is van oudsher de nacht waarop de grens tussen de wereld van de levenden en die van de doden vervaagt. Samhain is een prima tijd om te divineren en te kijken wat het nieuwe jaar gaat brengen.

In vele tradities sterft de God en verblijft hij in de onderwereld om met Yule weer geboren te worden de Godin treurt 6 wekenlang om zijn dood(wintertijd de zon staat op het laagste punt waardoor de nachten langer worden en de dagen korter).

Traditioneel is het de dag van de dood ,maar met de belofte van wedergeboorte... Op deze nacht is de sluier tussen beide werelden erg dun, waardoor contact tussen levenden en gestorvenen mogelijk is. De meeste rituelen en tradities hebben dan ook te maken met de dood, transformatie, wedergboorte en het eren van geliefde gestorvenen, die dicht bij kunnen zijn op deze nacht.
Kleuren: Zwart (om het negatieve te absorberen), Oranje(om te herinneren aan het vuur in de natuur en de mens), wit (om zuivere energie uit te stralen) Indigo en bruintinten (herfstkleuren) Zilver (voor de maan) en Goud (voor de zon)

Symbolen:
Pompoenen = van oorsprong uitgehold en met kaarsje erin om de zielen de weg te wijzen
Bezem = verjagen van het oude om plaats te maken voor het nieuwe
Appels = begraven in de tuin als voedsel voor de zielen op weg naar de onderwereld
Zwarte kat

Magisch werk: Waarzeggen, Kaarsenmagie, Liefdesmagie, Zuivering , Transformatie, Beschermingsrituelen.

Planten: Pompoenen, Appels, Noten, Distels, Eikebladeren en andere herfstbladeren, Maïs, Knollen en Rapen, Herfstbloemen, Salie , Rozemarijn

Wierook: Appel, Nootmuskaaat, Mirre,Patchouly, Den, Sandelhout, Ylang-Ylang, Sering.

Stenen: Obsidiaan, Onyx, Rozekwarts, Bloedsteen, Carneool, Zwarte stenen, Donkere kristallen.

Yule - 21 december

Andere benamingen: Jul, Joel, midwinternacht, Winter Solstice, Winterzonnewende.

Het is een feest waarbij men elkaar kadootjes geeft om de natuur te eren en te vieren dat alles straks weer gaat groeien en bloeien. Men versiert het huis met groenblijvende takken( hulst, den ,klimop en maretak etc.) en hiermee probeerde men de natuur over te halen om weer tot leven te gaan komen.
Kleuren: De kleuren die traditioneel horen bij Yule zijn: Rood, groen, wit, goud, zilver , geel en oranje.


Met Yule staat de zon op zijn laagste punt en daardoor is deze nacht de langste van het jaar. Dit is het hoogtepunt van de winter. Vanaf nu worden de dagen weer langer. Het licht heeft de duisternis overwonnen. Met Yule geef je elkaar cadeaus en het huis wordt uitbundig versierd met dennentakken en hults. Het is een feest dat ook door andere religies is overgenomen. Na afloop wordt de boom op de langste nacht van het jaar verbrand, een oud gebruik dat de terugkeer van het licht symboliseert. Een ander oud gebruik is de wenstak (wish branch).

De tak zet je in een bak met zand. Iedereen die wil kan 3 wensen op briefjes schrijven, die in de tak worden genknoopt met rode linten. Schrijf een wens voor jezelf, een wens voor iemand die je dierbaar is en een wens voor de wereld. Op Yulenacht kun je de tak buiten verbranden; de rook neemt de wensen dan mee naar de God en Godin.


Symbolen: Mistletoe ( Maretak), kaarsjes, lichtjes, kadootjes, het verbranden van een Yule log( een stuk eikenhout), een Yuleboom( de kerstboom), het wiel van het jaar, kerstrozen en mandjes met gedroogd fruit en winterbloemen.

Magisch werk: Vredesmagie, harmoniserende magie, liefdesmagie en het afroepen van geluk voor het komende jaar.

Planten: Hulst, denneappels, klimop, maretak of mistletoe, eik, eikebladeren, Frankincense, laurier, salie en ceder.

Wierook: Den, ceder, kaneel, frankincense.

Stenen: Robijn, bloedsteen, tijgeroog, granaat, smaragd en diamant.

Dieren: Eland, marter en ijsbeer.

Offers: Rode, groene en witte kaarsen, hulst, klimop, melk en honing en winterbloemen.

Goden: Wodan, Mithras, Saturnus, Kronos, Jezus, Horus, Santa, Odin en de Hulst en Eik koning.
Godinnen: Grote moeder, Isis, Maria, Hecate, Cerridwin en Demeter.

Rituelen en tradities: Het maken van klimop slingers met winterse versieringen, lichtjes aan doen om het licht te lokken, kadootjes geven om de wedergeboorte van het licht te vieren, oplossingen zoekn , boom versieren, de yule log verbranden, wenstak maken, kussen onder de mistletoe.

Altaar: Het altaarkleed aanpassen aan de kleuren van Yule, versieren met gedroogd fruit, eikenbladeren , winterbloemen en groenblijvende takken, appels, sinaasappels, kaneel, kruidnagels, en kaarsjes.

Voedsel en drank: Noten, appels, sinaasappels, eggnog, gluhwijn, cider en wijn, warme melk,kalkoen

Crafts: Maak een gelukskrans voor aan de voorder, maak pomanders, maak versieringen voor de Yuleboom of maak een wenstak.

Vragen? Wil je meer weten? Mail ons gerust, daar zijn we voor!