Esbat pagina
Welkom en Merry Meet

Sabbat page

Esbat Page

Magische Tools

Rituelen

Rituelen vervolg

Divinatie

Photo Page

Linkenpagina

Bannerpagina

Contact Page

Guest Book Page

What's New Page

Geldverdienen met het internet pagina


Wat is een Esbat en hoe vier je dat?
In dit hoofdstuk zullen we je uitleggen wat een esbat is en hoe je een esbat kunt vieren. Bij Rituelen kun je echter ook uitgebreide esbat-rituelen gaan vinden.

Heb je zelf wellicht een mooi ritueel geschreven en wil je dat we dat op onze site publiceren? Dan kan dat. Mail het ons gerust!


Hierboven zie je de maanfases en iedere fase heeft voor ons Pagans een speciale betekenis
Iedere maanfase kent haar eigen gebruiken. Op het platteland kijkt men ook nog steeds naar de fases van de maan. De vier hoofdfases zullen we hier ook bespreken zodat je exact zult weten wanneer iets te doen of wanneer iets te laten...
  Esbats en wat we vieren
De Esbats zijn de feesten die we vieren met iedere volle maan. Iedere volle maan heeft zijn eigen gebruiken en een eigen naam. Ieder jaar worden er 13 volle manen gevierd wat dus neerkomt op iedere maand een volle maan en dus iedere maand een esbat. Per traditie verschilt de naam van de esbat wellicht echter, ze worden alle 13 gevierd.

Ten tijde van een esbat verrichten de meesten magisch werk bij voorkeur in het schijnsel van de volle maan. Dit magisch werk kan bestaan uit o.a. het wijden van nieuw gereedschap, opladen van edelstenen alswel het opladen van de divinatiemiddelen. Hieronder een overzicht van de volle manen en hun thema.

Januari - Wolfmaan

De eerste Volle Maan is een tijd van stilte en rust. Plan werkzaamheden voor de lente en overweeg wat je gaat doen in de tuin of balkon. Bedenk welke nieuwe planten je in de tuin wil hebben en welke je zult gaan verplanten. Dit is de maand om lekkere, pittige door en door verwarmende thee te drinken. Tref voorbereidingen voor de sabbat Imbolc welke op 2 februari zal plaatsvinden.

Februari - Stormmaan/IJsmaan

Het is tijd voor de grote schoonmaak. Overdenk wat eruit gaat en wat je erin houdt in zowel je leven als je huis. Brand kaarsen en wierrook om het huis te zuiveren en zorg dat overal alle stof is verdwenen -kijk ook bij Uitbannen en Reiningsritueel-. Maak je klaar voor een nieuwe groei van de lente.

Maart - Kuismaan/ Stormmaan

Zegen de tuin in het maanlicht en maak een altaar. Bereid de aarde voor op planten en jezelf op veranderingen. Probeer balans te vinden tussen licht en donker. Tref voorbereidingen voor de sabbat Ostara op 21 maart.

April - Zaaimaan

Vul je huis met licht en bloemen, maak gekleurde eieren om te decoreren en breng vruchtbaarheid en plezier. Zaai kruiden tijdens de Volle Maan. Maak gebruik van alle mogelijkheden die zich voordoen om veranderingen te bewerkstelligen. Tref voorbereidingen voor de sabbat Beltane op 30 april.

Mei - Haasmaan

Het is dé tijd om het leven en de liefde te vieren. Geniet van deze tijd van vreugde en geluk. Laat de natuur volop gaan. Heb je geen geliefde, dan wordt het tijd om er eens op uit te trekken of een speciaal liefdesritueel te doen...

Juni - Honingmaan

Het oude heeft plaats gemaakt voor het nieuwe. Ook nu zet je je huis en altaar vol bloemen. Maak kaarsen, potpourri en eer de schoonheid der natuur. Stuur ook bloemen naar iemand die je lief is. Tref ook voorbereidingen voor de sabbat Litha op 21 juni.

Juli - Weimaan/Hooiman

Het is volop zomer nu. Geniet en neem de tijd en kom tot rust. Tijdens een wandeling bij maanlicht kun je schelpen verzamelen om daar later mooie dingen van te maken zoals b.v. een amulet die je kunt dragen tijdens Lughnasadh op 31 juli.

Augustus - Maismaan

Verzamel zaadjes en droog verse kruiden voor de komende winter of vries ze in. Tref voorbereidingen voor de sabbat Mabon op 21 september. De zomer loopt ten einde.

September - Oogstmaan

Drink op de wijngod Dionysos. Hij is de zoon van de maan. Kom samen met vrienden, proost met een heerlijke wijn -overdaad schaadt dus let hierop!- en geniet van het samenzijn. Vang de maanreflecties in je glas en houdt het omhoog voor het uitspreken van je zegenwens. Drink in de aanwezigheid van de God en de Godin.

Oktober - Bloedmaan

In het verleden was dit de tijd om te jagen. De sluier is dun, dus maak een altaar met foto's van dierbare overledenen en vraag hen om je te begeleiden en beschermen. Hol pompoenen uit en zet er kaarsjes in. Tref voorbereidingen voor de sabbat Samhain op 31 oktober.

November - Sneeuwmaan

Dit is een fijne tijd om aan iets nieuws te beginnen. Ontwikkel je helderziende gaven met het bestuderen van een nieuwe divinatietechniek. Tref alvast voorbereidingen voor de sabbat Yule. Rijg guirlandes van kastanjes en gedroogde bladeren en hang die in huis op.

Decembermaan - Eikmaan

Maak kransen van dennentakken, pijnboomtakken, eik en ceder. Tijdens Volle Maan worden deze geofferd aan de Zon en de Maan die elkaar op de langste nacht ontmoeten. Tref voorbereidingen voor de sabbat Yule op 21 december. Maar versieringen in de vorm van manen en sterren en hang ze aan de takken van je Yuleboom, of maak van een oud karrewiel een jaarwiel en versier dit met hust en ornamenten.

Blauwe maan

Dit is de dertiende Maan en dus de tweede Volle Maan die in een maand wordt gevierd. Als de Blauwe Maan verschijnt kun je iets geks gaan doen dat je nog nooit eerder hebt gedaan. Het jaar 2003 kent overigens geen blauwe maan dus zullen we nog even moeten wachten...


De maan - een aantal feitjes en weetjes
De kracht van de maan heeft een ingrijpende invloed op onze planeet en zijn bewoners. Denk maar aan eb en vloed. Deze beweging van de zee wordt veroorzaakt als gevolg van de aantrekkingskracht van de maan, zon en de aarde.

De maan gaat in een eclipische baan om de aarde. Op zijn verst is hij 405.500 km van de aarde en dichtstbij is dat 363.300 km. Je kunt begrijpen wat een invloed dat heeft op de aarde!

Gemiddeld 2x per jaar is er een maansverduistering.
Dan schuift de aarde tussen de zon en de maan. Op dit moment is het altijd volle maan! De maan blijft wel zichtbaar, maar als een wijnrode of een vaalrode bol. Je kunt begrijpen wat een magisch moment dit moet zijn, en wat voor invloed dit heeft op de natuur.

De kracht van de maan beïnvloed iedereen.

Bron: Rheasnlheksen

Maanfases - wat ide beste tijd om iets te ondernemen of te laten?
Volle Maan
Volle maan is de opwindendste maanfase.
Veel mensen slapen dan slecht en in deze periode zijn slaapwandelaars actief. Sommige dieren zijn onrustig, honden blaffen soms de halve nacht. Kruiden en wortels die op deze dag worden opgegraven, hebben een byzondere intensieve werking.
Er worden meer kinderen geboren dan in de overige maanfasen. Maar het aantal mensen dat naar de fles grijpt bereikt dan ook een hoogtepunt.

De voornaamste kenmerken van de volle maan zijn de grote emotionaliteit en voelbare onrust. De maan en de zon staan nu precies tegenover elkaar, zo ver mogelijk bij elkaar verwijderd. Sommige mensen worden overvallen door een gevoel van verlatenheid en andere angsten. Een slapeloze nacht op zich is iets heel onprettigs. Maar wanneer je dan ook nog aan het malen slaat over allerlei zaken en angsten weer tevoorschijn komen, dan is dat vaak belangrijker dan een ongestoorde slaap waarin deze dingen niet tot het bewustzijn doordringen.

Naast alle onrust geldt de volle maan ook als het juiste moment voor innerlijke veranderingen, voor verzoening en vergeving en voor nieuwe vriendschappen. Volle maan is ook een tijd waarin men zich kan losmaken en oplossingen kunnen worden gevonden en geboden.


Nieuwe Maan (helemaal donker)
De invloed van de nieuwe maan is in mindere mate voelbaar dan die van de volle maan. De nieuwe maan is een geschikte fase voor een nieuw begin.
De duisternis die met de nieuwe maan gepaard gaat, roept echter ook angsten op. Er is moed voor nodig om nieuwe terreinen te betreden en om de nieuwe maan als creatieve periode te waarderen. Wanneer je deze moed kunt opbrengen, zal de nieuwe maan je nieuwe kracht schenken. Je psychische energie wordt als het ware weer aangevuld en krijgt een nieuwe kans.

Er is trouwens geen beter tijdstip om problemen op te lossen dan bij een nieuwe maan. Mocht je je willen ontdoen van slechte gewoonten, oude relaties of achterhaalde ideeën, dan zal de nieuwe maan je daarbij optimaal ondersteunen. Deze tijd is ook heel geschikt om te vasten en te ontslakken.


Afnemende Maan (links licht, rechts donker)
In het teken van de afnemende maan nemen de met de maan verbonden psychische en natuurkrachten af.
De afnemende maan ondersteunt het energieverbruik.
Tot de geheimen van de kracht van de maan hoort het vermogen zich cyclisch te vernieuwen. Daarom hoeven we niet bang te zijn voor energieverlies wanneer we in deze fase te veel kracht verbruiken. De maan is een spiegel, want hij weerkaatst het zonlicht.
Misschien is hij ook in overdraagbare zin een spiegel; hij geeft ons net zoveel energie terug als we zelf hebben geïnvesteerd. De afnemende maan is een fase van concentratie op al het wezenlijke in het leven. In het dagelijkse leven concentreren we ons nu op het nuttige en noodzakelijke.


Wassende Maan (links donker, rechts licht)
In deze fase wordt nieuwe energie vergaard, de natuur versterkt zich. Er wordt heel vaak gedacht dat de wassende maan een fase van ontzien en herstel is. Dat klopt echter niet helemaal.
Bij een wassende maan komen nieuwe psychische en natuurkrachten tot ontwikkeling. Tot aan volle maan opent de ziel zich steeds verder, en kan zich dan ook in andere mensen, achterliggende gebeurtenissen en ontwikkelingen verplaatsen. Niets menselijks zal je meer vreemd zijn wanneer je de kansen benut die de wassende en de volle maan je bieden. Dat gaat niet altijd even makkelijk, maar het geeft beslist voldoening en een rijk gevoel wanneer de ziel vleugels krijgt en licht wordt.


Maanpositie

Stijgende Maan
Staat de maan in het teken Boogschutter, Steenbok, Waterman, Vissen, Ram of Stier....dan is de kracht van de maan stijgend.

Dalende Maan
Staat de maan in het teken Tweeling, Kreeft, Leeuw, Maagd, Weegschaal of Schorpioen.....dan is de kracht van de maan dalend.

Maan in Boogschutter of Tweeling betekent de overgang tussen de stijgende en dalende kracht.
De termen stijgend en dalend hebben niets met de maanfasen wassende en afnemende maan te maken.
Het gaat hierbij om werkingsrichting van de kracht van de maan met de volgende betekenis:

De Stijgende Kracht:
De kracht van de maan heeft een verhoogde en verhogende werking. Dit betekent voor het menselijk gedrag groei en bloei. Voor het huis en de tuin is dit een fase van oogsten en voorraden aanleggen.

De Dalende Kracht:
De dalende kracht van de maan heeft een diepe en verdiepende werking. Voor het persoonlijk leven betekent dit rijpheid en oogst. Voor het huis en de tuin is dit een fase van zaaien en planten.

Bron: Rheasnlheksen


Maantekens
Maantekens
De maan staat gemiddeld tweeënhalve dag in elk teken van de dierenriem. Het maanteken is het teken van de dierenriem waarin de maan zich bevindt.
Het is leuk en interessant om de maantekens van persoonlijke feestdagen uit te zoeken. Het teken van de dierenriem waarin de maan bij je geboorte stond, is je persoonlijke maanteken.

In de loop van vele eeuwen zijn definities van de twaalf tekens van de dierenriem ontstaan.
Deze zijn:

Ram: Ik ben

Stier: Ik heb

Tweeling: Ik denk

Kreeft: Ik voel

Leeuw: Ik wil

Maagd: Ik analyseer

Weegschaal: Ik breng in evenwicht

Schorpioen: Ik begeer

Boogschutter: Ik zie

Steenbok: Ik gebruik

Waterman: Ik weet

Vissen: Ik geloof

Het teken Ram, Leeuw en Boogschutter behoren tot het element Vuur

Het teken Stier, Maagd en Steenbok behoren tot het element Aarde

Het teken Tweeling, Weegschaal en Waterman behoren tot het element Lucht

Het teken Kreeft, Schorpioen en Vissen behoren tot het element Water


De Aarde - Een gedicht door een onbekende auteur
Armies have conquered
And fallen in the end
Kingdoms have risen
Then buried by sand
The Earth is our mother
She gives and she takes
She puts us to sleep and
In her light we'll awake
We'll all be forgotten
There's no endless fame
But everything we do
Is never in vain

We're part of a story, part of a tale
We're all on this journey
No one is to stay
Where ever it's going
What is the way?

Forests and deserts
Rivers, blue seas
Mountains and valleys
Nothing here stays
While we think we witness
We are part of the scene
This never-ending story
Where will it lead to?
The earth is our mother
She gives and she takes
But she is also a part
A part of the tale

We're part of a story, part of a tale
We're all on this journey
No one is to stay
Where ever it's going
What is the way?
We're part of a story, part of a tale
Sometimes beautiful and sometimes insane
No one remembers how it began.